8 Temmuz 2011 Cuma

BİR İNSAN BUYUTMEYE BAŞLAMAK

   İlk baştada söylemiştim işinde profosyonel bir doktorum ama acemi bir anneyim diye. Daha öncesinden birçok arkadaşım benden daha önce çocuk sahibi olduğu için ilk başta onların bebeklerinden başladı aslında deneyimlerim
   
    Ebeveynliğin sadece çocuğa çok iyi bir bakım yapmak olmadığını anlamam. Sevmek,sevginin çok önemli olduğu ama bu sevginin içinde emeğinde varolduğunu görmem..
  
   Bebeklerinde yakından gözlemleyince sevimli birer canlı oyuncak olmadığını fark etmemde busayede oldu.Sonra ilgili&ilgisiz(burada kasettiğim sadece bakımı değil,bu bebek daha deyip onun muhteşem  beynini farkındalığına ilgisiz ebeveynler),huzurlu&huzursuz ailelerin çocukları arasındaki DEHŞET verici farkı görmemde..
  
    Her şeyden önce sağlıklı,ayakları yere sağlam basan,güçlü ebeveynler lazım sağlıklı çocuk yetiştirmek için..Hayat dönem dönem iniş çıkışlarla dolu,her zamanda tozpembe olamamakta maalesef ama O’nun için ayağa kalkmasını,kötü dönemlerde dahi O’nun en az etkilenmesini yolunu aramak zorundayız..Çünkü tahminleriizden de çok etkilenmekteler..Yetişkinlerin psikolojik problemlerinde özellikle erken çocukluk döneminin sorgulanması da  bu yüzdendir..

Birçok çocuk gelişim uzmanı 0-6 yaş özelliklede ilk üç sene insan beyninin dünyadaki hiçbir bilgisayarla kıyaslanamayan bir işlemci olduğu, fakat kullanılmadığı, uyarılmadığı zamanda bu beyin hücrelerin bir kısmının öldüğünü belirtmiştir.O yuzden 7 yaş çok geç denmekte eğitim için.Son otuz yılda çocuk beyin gelişimi ile ilgili çok şey öğrenildiğini,çok gelişme olduğunu bu yuzden de  anne&babalara bu konuda gerek seminerlere katılarak,gerek kitap okuyarak, araştırarak eğitim almalarını önermekteler Bunu EN KIYMETLİLERİMİZ İÇİN yapmamızı öneriyorlar..

  Buyuzden de bende anne olduğumdan beri ne yapılabilir diye araştırmaktayım.Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bebeğe kitap almam,ona bir şeyler koklatmam,herseyi anlatarak yapmam ilk başta etraftaki en yakınlarımada garip gelsede sonuçlarını görünce aynı yöntemi onlarda uygulamakta..Bakıcısıda bu konuda yeniliklere açık bir teyzemiz olduğundan oda sevgiyle elinden geldiğince yardımcı olmakta. Bebeklik döneminde yapılabileceklerle ilgili bu linki inceleyebilirsini..
http://hemannehemdoktor.blogspot.com/search/label/%C4%B0leti%C5%9Fim%20ve%20OYUN

     Bunu yazmaktaki asıl amaç ilginin ne kadar önemli olduğunu son iki haftada cok daha iyi anlamam..Bakıcımız son iki haftadır kendi evinde bakmaktaydı. Evde bakıcımız,yeni üniversite mezunu olan oğlu ve kızı(şuan meslekleri ile ilgili iş baktıklarından evdeler)komşu Teyzesi ve onun en küçüğü lise 1 olan üçkızı sürekli sevgiyle,ilgiyle onunla ilgilenmekteler. İki haftada  oğlum emeklemeye,ellerinden tutuncada epek bir adımlamaya vede konuşmaya başladı. Gelişimi pik yaptı diyebiliriz.Tabiki böyle bir ortam,imkan herkeste olamaz,bizim içinde iki haftalık bir süreçti ama söylemek istediğim, kendime de ders çıkarmam gereken sınırlarımızı zorlamalı ve maksimum onun için gerekeni yapmamız gerekmektiğidir..
Ne verirsek onu almaktalar J

3 Temmuz 2011 Pazar

İlk Dişlerimiz ve Kutlama



İnsanın kendi cocuğunun büyümesini izlerken bir mucizeyede tanıklık ediyor..Heryeni buyume işaretinde de ayrı bir heyecan hissetmekte.Dişte bunlardan biri..Efe Kemal'in ilk dişini 12 Mayıs 2011 tarihinde(ön alt dişi) Nurdem teyzesi farketti(efe kemal'e bakan teyzesi). Sonrasında bu sevinci eş dostla paylaşmak gerek diye düşünüp,neler yapılıyor diye biraz araştırdım.
İşte bulduğum bazı bilgiler ve Bizim yaptıklarımız.


ÖN BİLGİ:
 Diş buğdayı kutlaması geleneksel birkutlama,bazı yörelerde diş buğdayı denir, bazı yerlerde diş hediği, diş aşı, diş bulguru da denir. Bebeğin dişlerinin sağlam olması, çabuk büyümesi ve bol rızıklı olması niyetiyle yapılan bebeğe diş buğdayı partisi, ilk diş göründükten sonra düzenlenir. Bebeğin ailesi, ailesinin dostları ve sevenleri bu partie ykatılarak, ilk dişin çıkışını kutlar. Kutlamada herşeyden önce diş buğdayı olmalıdır.Diş buğdayı yarma buğday denilen buğdaydan yapılır üzeri çeşitli meyvelerle, şekerler ile süslenir. Ayrıca içerisine yüzük ya da boncuk da saklanabilir. Bunu kim bulursa, bu kişi dişi çıkan bebeğe hediye alır. Ayrıca geleneklerimize göre bebeğin ilk dişini, önce gören kişi de bebeğe hediye alır(genellikle iç çamaşırı alır bebeğe).
Diş Buğdayı Tarifi:

Malzemeler750 gr aşurelik özel buğday
250 gr nohut
bir kutu pudra şekeri,
100 gr fındık (dövülmemiş)
200 gr iri dövülmüş ceviz
100 kuru üzüm
200 gr kayısı kurusu
süslemek için
renkli hazır şekerler (pastacılıkta kullanılan her tür
şeker, şekerleme,lokum

Yapılışı

1 gece önceden ıslatılmış Nohutlar yıkanır, azıcık tuz atılır, bol suda iyice yumuşayana dek haşlanır suyu süzülür
1 gece önceden ıslatılmış, buğday yıkanır, suyunu çekip bulamaç olmayacak şekilde taneleri diri kalacak biçimde kontrol edilerek haşlanır .üzüm haşlanır.Biz haşlanmış buğday,nohut ve üzümü karıştırdık.Diğer malzemeleri kaselere koyup.İsteğe göre herkes kendisi tabağına ekledi..Narda eklenebiliyor mevsiminde ama biz nar mevsimine denk gelmedik:))
 BİZ NELER YAPTIK:
İlk dişinden bir iki gün sonra yanındaki dişte çıktı ve biz 2 dişe 3 diş buğdayı yaptık:)) Nurdem teyzesi,anneannesi kutlama şeklinde yaptı,bizde eczanedeki arkadaslarımıza nöbetlerine diş buğdayı yapıp gittik..
İLk Diş Buğdayını Nurdem Teyzesi ve Kızlar yaptı:))
Diş buğdayı,ikramlar superdi..İlk önce önüne meslekleri temsilen değişik materyaller kondu(hukuk kitabı:avukat,steteskop:doktor, makas:terzi,mause:bilgisayar mühendisi, cetvel:Mimar,kalem:eli kalem tutsun,altın bilezik:koluna altın bilezik mesleği olsun,otobus: şöför,galerici :); ilaç kutusu:eczacı,mübessil vs)
Efe Kemal iki kez mouse secti..Kutlamanın ayrıntıları fotolarda..


Ablaları Efe Kemal onlara,
onlar Efe Kemal'e hayran

Tabi Gözde'si



 
Nurdem Teyzesi ile
Misafirlere HOŞGELDİN
Buğdayımız ve ikramlar hazır

Seçeceği Materyaller
Buğday,nazar boncuğuyla
İpe dizildi



Ağzında kemirdiği şeçmiş olduğumouse kordonu Nazardan korunsun diye de
kolyesi başında dökülüyor.. 




 











  Pastasız olmazdı tabi:))En sonda hediye faslımızla törenimizi bitirdik:))