4 Mayıs 2011 Çarşamba

Zayıflamak için Önce yapılan Hatalardan Doğrularını Öğrenelim..

Su içsem yarıyor..arkadasımla beraber yemeğe gidiyoruz obenim iki katım yiyor ama daha zayıf..
Ekmeği kestim,yağlı yemeği kestim,iki öğüne düştüm ama yine fazlalıklarımdan kurtulamıyorum.
Çok güzel kilo verdim ama artısıyla geri alıdm… Vs vs
Bunları günlük hayatımızda duyarız veya telaffuz ederiz.Kilo vermenin sırrı boğazı tutmak değil mi nerede hata yapıyoruz ?
Ergenlikten  çalışma hayatına kadar aşırı kilolu olmasamda hep bir 5-10 hatta bazı dönemler 15 kilo fazlam vardı ve yukarıdaki cümleleri defalarca kurdum.Doktor olunca daha fazla araştırarak nerelerde hata yaptığımı gözlemledim,şuan hiçbir zaman aç kalmayarak kilomu sabitleyebiliyorum..
En doğru zayıflama sizi değerledirecek kişisel özellikleriniz ve yapınıza göre bir diyet programı ile kontrollü zayıflatacak diyetisyene başvurmaktır.Çoğu hastanede ve özel merkezlerde diyetisyen bulunmaktadır.Bu yazı da size kendi hatalarının doğrularını öğrenen bir doktorun ama en başta bir kadının ipuçları....
1.Diyet yapmaya karar verdiniz,en başta hayallerden kurtulun gerçekçi olun,bir haftada 5 kilo vermek yok kiloları nasıl zamanla aldıysanız vermeside zaman gerektirmekte sabırlı olun..İdeali haftada 1-1.5 kilo vermektir
2.Diyet yapsanızda vücudunuzun kilo vermesine engel tıbbi sebepler olabilir,bunların kontrolü önemlidir.(Özellikle tiroid bezinin az çalışması,Kan şekeri ile ilgili problemler)Bu tesleri aile sağlığı merkezlerinde veya hastanelerde yaptırabilirsiniz.Problem saptanırsa tedavisi uygulanır,kilo probleminiz kendiliğinden çözüm bulur.
3.Spor yapmak kalori yakıp kilo vermenin haricinde sağlığımız için gerekli. Ama bu demek değildir ki sadece spor salonuna gidelim(gidip belli bir programa uymak,düzenli yapmak hiçte fena olmaz tabi:)Her hareketimiz belli miktarda kalori harcatır.UNUTMAYIN Elimizdekilerden kurtulmak için harcamak lazım..Gün içinde küçük değişiklikler yapabilirsiniz,tembel davranmayın merdivenleri kullanın,kısa mesafelerde araç kullanmayın yürüyün,bebeğinizi arabasını alın gezdirin,yakın bir yerden değil bir sokak uzaktakinden alışveriş yapın vs vs
4. Spor yapmayı o anlık kalori yakması olarak düşünmeyin sadece,sonrasında da metobolizmayı arttırdığı için vücudunuz kalori yakmaya,harcamaya devam etmekte.
5. Sabah yemek yediniz diyettesiniz eve gidince akşam yediniz bir öğünü sildiniz ama kilo veremiyorsunuz,yada istediğiniz gibi gitmiyor işler??Vücudun kendini koruma mekanizması var  açlıkta Alarm Veriyor kendini programlıyor en düşük programdan çalışıyor,yani metabolizmayı yavaşlatıyor,tasarrufa giriyor kilo konusundahiç gerek yokJOnun için nasıl kendimiz hareket ederek kalori yakmayı kolaylaştırıyorsak,vücududa çalıştırmamız lazım az az sık sık yemek iki satten uzun mideyi bos bırakmamak gerekiyorki çalışsın..
6.Kabızlık& şişkinlik bir başka derttir bayanların çoğunun(eskiden benimde) bunun tıbbi bir reçetesi tam olarak yok,önemli olan alışkanlıklarımızı değiştirmemiz..Vücudumuz en gerekli şey su içimi..Zaman zaman ihtiyacımız değişsede(sıcaklık,tıbbi nedenler) günlük 15.-2 litre tüketmek ım gerekmekte,bunu işyerinde veya evde elinizde pet şişe ile veya gözünüzün önünde sürahi koyarak aklınıza girmesini sağlayarak çok rahat içebilirsiniz.Rezene,mate ve yeşil çayda hem rahatlamanıza,hemde metobolizma arttırmaya yardımcı olur.Posalı yiyeceklerde(bol yeşillik,meyve,sebze..)bu konuda yardımcı olacaktır.
7. Yediğimiz şeyleri azaltmadan kalori kısıtlamalarına gidebiliriz süt ürünlerinde yağsız veya yarım yağlı,içeceklerde şekersiz veya tatlandırıcılı olanlar vs..Ama unutmayalım ki üzerinde diyet yazan herseyinde belli bir miktar kalorisi var sadece referans ürüne göre belli bir miktar azaltılmış. Yani siz bir çikolata yerine kalorisi %50 azaltılmış diyet çikolatadan iki tane yerseniz aynı hesap oluyor..
8. Kan şekerini düzenlemek için çok rafine edilmiş şeylerden uzak kalmakta çabuk acıkmayı engeller.Tam buğday ekmeği,kepekli makarna,esmer şeker tercihimiz olabilir..
9.Sağlık bakanlığının onaylamadığı zayıflatan,mucize ilaçlardan kaçının çevrenizde bu ilaçları kullanıpta uzun süreli zayıflayan kişi var mı??Benim YOK..üstelik sağlık için tehlikeli sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz
10.Tabi son söz anne adayları ve yeni annelere..
Gebelikte çifft kişilik yemekten kaçının artık anne adayısınız,bundan sonra çift kişilik düşünmeniz düşünmeniz gerekiyor yemeniz değil :) Gebelik size artı 300 kalori fazla ihtiyaç gerektiriyor.Buda bir tabak yemeğin kalorisinden az.Sağlıklı ve doğru beslenme listelerini hekiminizden isteyin,tabi genel kural her yediğiniz bebeğinize ne kadar faydalı diye durup onu  düşünün.. hamur işleri bebeğin işine yaramıyor:)) Protein ağırlıklı dengeli bir beslenme gerekmekte bebeğiniz için..Toplamda 10-15 kg arası almak normal sayılıyor.Aşırı kilo almanın gebelikte ve sonrasında moralinizi bozması dışında,gebeliğinizin zor ve bazı hastalıklara açık olmasına sebep olup sizin ve bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir.Aynı zamanda zor bir doğuma,doğum sonrasında iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir..
Yeni annelerde kilo yüzünden morallerini bozmasınlar hemen,ama dikkat etmekte gerekmekte emzirmek size artı 500 kalori hak sağlamakta.Süt olsun diye şekerli gıdaları abartmayın,herseyden
Önce sıvı alımını arttırın,hoşaflarınız şekersiz olsun.hamurişlerinin size veya bebeğe burada da bir faydası yokLAnneliğin öğrettiği en önemli şey sabır,ilk aylarda hemen eski kilonuza dönmeyi beklemeyin.İlk iki ayda ödemin azalmasıyla ortalama 12 kilo almış bir kişi 8 kilosunu geri kalan 4 kg sunuda dengeli bir şekilde beslenmekle bir yıl içinde rahatlıkla verebilir.Daha fazla alanlar bebek biraz buyudukten sonra dengeli bir beslenme programı ile yine verilir kilolar..Önemli olan niyet ve çaba:))
Eee birde diyet listesi,kalori cetveli verseydin diyenlere bunları heryerde bulabilirsiniz,en ideali diyetisyenin size özel hazırlaması ama mevcut listelerden 1200 kalori altına düşmeyecek şekilde az az sık sık dengeli bir beslenme programınıda seçebilirsiniz
Sağlıklı ve neşeli günler dileğiyle…

2 yorum: